Eduard Van Steenbergen

Terug

De vroeg modernistische architectenwoning van Eduard Van Steenbergen uit 1925 is ook door ons gerestaureerd. Onder leiding van de eigenaars-architecten De Ryckere - Winters is er tijdens de restauratie van de voorgevel en achtergevel maximaal gewerkt naar het historisch beeld in functie van materialisatie, verhoudingen en details. Onze werkzaamheden omvatten het herstellen en reinigen van het metselwerk, het herstellen van de verschillende betonelementen, het herstellen van het voegwerk en het plaatsen in de voorgevel van een knipvoeg. 

Herstel betonelementen

In de woning is er geëxperimenteerd met het nieuwste materiaal van die tijd: gewapend beton. In de voorgevel werd de betonstructuur veruitwendigd door de uitkraging van de erker te accentueren net als de luifel boven het balkon. Deze elementen waren onderwerp van verschillende studies om de betonkwaliteit en de afwerking te bepalen. Uiteindelijk is er gekozen om beide elementen uit te voeren in imitatie natuursteen.

In de achtergevel zijn de losgekomen stukken beton van de betonrand van het dakterras verwijderd en hersteld met betonherstel. Deze betonrand is ook drager van de stalen borstwering die terug in de beton bevestigd is via chemische verankering. Hierdoor kreeg de borstwering terug zijn originele detaillering mee.

Herstel knipvoegwerk

Omwille van zijn slechte staat werd het voegwerk in de voorgevel volledig vernieuwd. De gevel is terug gevoegd met opliggend snijwerk. De kleur en maatvoering van de voeg zijn gekozen op basis van een referentievlak in de achtergevel.

Het eindresultaat wordt verwacht einde 2021. We houden u op de hoogte!

 

Hoe wij je kunnen helpen?

Heidehoeven 13
2980 Zoersel

Michel Plaghki

Katrin Ghielens