Activiteiten

Restaureren van buitengevels in al zijn facetten

Gevelreiniging

Een gevel correct reinigen is niet zo eenvoudig. Het vereist een delicate balans tussen het verwijderen van schadelijke vervuiling en het behouden van de prachtige patina van de gevel. Bij ons staan de historische waarde van het pand, de wensen van de klant en de richtlijnen van instanties zoals het Agentschap Onroerend Erfgoed en Monumentenwacht centraal in onze aanpak.

We passen onze reinigingstechnieken nauwkeurig aan op het specifieke karakter van elk gebouw. Hierbij streven we altijd naar de mildste methode om de ondergrond te beschermen terwijl we toch optimale resultaten behalen. Vaak combineren we verschillende technieken, waarbij we starten met de meest zachte aanpak, zoals reiniging met natte verzadigde stoom. Indien nodig kunnen we vervolgens lokaal bijsturen met methoden zoals pasta of nevelzandstralen.

Dankzij onze uitgebreide ervaring hebben we onze machines geoptimaliseerd om te voldoen aan de specifieke behoeften van elk gebouw. Het reinigen van gevels is voor ons een uitdagende taak die we met plezier aangaan.

Voegwerk

Sinds 1927 zijn we gespecialiseerd in het opvoegen van gevels, een vaardigheid die we hebben geleerd van onze grootvader Louis Ghielens. Hij bracht ons de techniek van het opliggend voegwerk of knipvoegwerk bij, een ambacht dat we nog steeds met trots in onze familie uitvoeren. Het knipvoegwerk kent vele regionale varianten. Wij zijn bedreven in verschillende technieken, waaronder snijwerk, inwendig snijwerk, trekwerk en inwendig trekwerk, zoals het vroeger gebruikelijk was.

Naast het knipvoegwerk voeren we ook andere voegwerken uit, waaronder platvol, schaduwvoeg en Dudokvoegen. Deze laatste werden veelvuldig toegepast in Antwerpen, onder andere door architect Van Steenbergen.

We hechten veel waarde aan het gebruik van voegmortel die we zelf samenstellen, zodat deze nauw aansluit bij de kleur en structuur van het originele voegwerk. Op die manier zijn eventuele herstellingen aan het gevelvlak na onze werkzaamheden moeilijk te detecteren.

Scheurherstel

 

Scheuren in gebouwen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals verzakking van de fundering, werkzaamheden aan de straat, bomen die veel grondwater opnemen en structurele belastingen. Zodra de oorzaak van de scheurvorming is aangepakt, nemen wij stappen om de gevel te herstellen. Dit doen we onder andere door het plaatsen van roestvrijstalen wokkelvormige teasen. Afgescheurde lintelen worden teruggeplaatst en waar nodig worden extra gevelankers aangebracht. Zelfs gescheurde en gebarsten natuursteen wordt hersteld met behulp van dit systeem. We werken samen met Total Wall om deze herstelwerkzaamheden uit te voeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar hun website op www.totalwall.nl.

Bepleisteren

Wij zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van zowel bepleistering met thermische gevelisolatie als traditionele kalkbepleisteringen. Bij het selecteren van de verschillende systemen geven we altijd de voorkeur aan de meest waterdampdoorlatende optie.

De ontwikkelingen in thermische gevelisolatiesystemen zijn de laatste jaren enorm geweest. De isolatiewaarden zijn verbeterd en de afwerking is vuil- en waterbestendig, wat ervoor zorgt dat uw gevels langdurig efficiënt geïsoleerd blijven en schoon blijven. Dit wordt duidelijk geïllustreerd in het project Wervers.

Onze kalkgevelbepleistering kan strak worden aangebracht of volgens de natuurlijke glooiing van de gevel, waardoor het authentieke karakter van het pand behouden blijft. Dit is het onderscheid tussen restauratie en renovatie.

Naast deze technieken voeren we ook rotsbepleistering, bepleistering met maretak en andere varianten uit. Hiervoor verrichten we uitgebreid onderzoek en streven we ernaar de originele techniek zo nauwkeurig mogelijk te benaderen, omdat deze vaak met vakmanschap is aangebracht. Het streven naar authenticiteit maakt ons werk bijzonder boeiend.

Schilderwerken

Bij ons kunt u rekenen op professioneel buitengevelschilderwerk. We begeleiden u bij het kiezen van het meest geschikte systeem uit een breed scala aan opties, passend bij uw type woning, bouwperiode en gewenst resultaat. Onze aanpak begint altijd met een grondige gevelreiniging, zodat we kunnen werken op een schone ondergrond. Dit resulteert in een uiterst duurzaam eindresultaat.

Indien we de gevel restaureren, bieden we ook de mogelijkheid om het houtwerk, zoals ramen, deuren, rolluiken en kroonlijsten, mee te schilderen. We bereiden deze oppervlakken grondig voor door ze te schuren en voor te bereiden, zodat ook hier een langdurige restauratie wordt gegarandeerd.

 

Natuursteen

Niets is zo boeiend als werken met de prachtige materialen die de natuur ons geeft. Wij werken graag aan natuurstenen ornamenten, terrassen en gevelbekledingen die gerestaureerd moeten worden.

Vermits elke natuursteen uniek is, kiezen wij het materiaal waarmee wij deze herstellen heel zorgvuldig uit. We letten op de kleur en de structuur zodat herstellingen mee opgaan in het geheel gevelbeeld. 

Herstellingen met natuursteen herstellingsmortels worden aangebracht, geschuurd, bewerkt en getamponneerd zodat ze niet meer opvallen in het geheel van de gevel.

Als er grotere delen natuursteen beschadigd zijn of ontbreken, maken wij deze na volgens het originele model. Dan starten we vanuit een blok natuursteen die met de hand bekapt wordt in het atelier. Project Moorkensplein geeft u hier een beeld van, letterlijk dan…

We gaan altijd op zoek gaan naar de beste methode om een gebouw te restaureren in de originele staat. Dat is net het boeiende aan ons vak en wordt daarom ook vol overtuiging en passie aan gewerkt. 

Betonherstelling

 
 
De burchtmuur aan de Jordaenskaai in Antwerpen dateert van circa 1220-1225 en werd herbouwd in het eerste kwart van de 16e eeuw. We zijn vereerd dat we deze hebben mogen restaureren en afwerken met Romeins Beton.
 
Naast historische muren herstellen we ook betondelen van modernere gebouwen. Betonschade ontstaat vaak door corrosie van het wapeningsstaal. Een grondige aanpak waarbij het staal wordt vervangen of beschermd, is essentieel voor een duurzame restauratie.

Kaleien

We bieden twee duurzame kaleisystemen aan, afhankelijk van de eigenschappen van het gebouw en de voorkeuren van de klant.

Voor onze traditionele Vlaamse hoeves maken we nog steeds gebruik van hydraulische kalk, die al dan niet wordt afgewerkt met een mineraal verfsysteem. Deze kalei ontwikkelt prachtige natuurlijke kleurschakeringen bij verschillende weersomstandigheden, wat een authentiek effect creëert dat doet denken aan vroeger tijden.

Voor nieuwbouwprojecten hanteren we een systeem op basis van kalkkalei met minerale vulstoffen, vrij van cement. Dit systeem wordt afgewerkt met een microporeuze en damp-open coating die waterwerend is. Hierdoor verkrijgen we een egale, matte kalei die gemakkelijk te onderhouden is en een uniforme kleur behoudt.

Speciale technieken

 

Onze Vlaamse woningen zijn gekenmerkt door prachtige gevelelementen, waaronder mozaïeken, sgraffito's, sculpturen en beelden. Het restaureren van deze elementen is vaak een uitdagende taak die gebaseerd is op oude foto's, kleuren die we terugvinden in de gevels of het interieur van het huis, en vergelijkingen met andere ontwerpen van dezelfde architecten. Daarnaast omvat het proces ook materialenonderzoek en kleurenonderzoek, om ervoor te zorgen dat de restauratie trouw blijft aan het oorspronkelijke ontwerp en de sfeer van de woning.

Hoe wij je kunnen helpen?

Heidehoeven 13
2980 Zoersel

Michel Plaghki

Katrin Ghielens