Ernest Storiaut

Terug

Architect Ernest Stordiau ontwierp rond  1888 een eclectisch ensemble van 6 burgerhuizen.

De bovenbouw van nummers 8 en 16 werd bekleed met gebakken, versierde tegels in dambordpatroon, met zwierige art-nouveau motieven. De tegels waren in 1890 al niet geschikt voor buitengebruik. De scherf was poreus en door watertoetreding en vorst verpulverden ze als het ware. Kapotte exemplaren werden ooit en zonder succes vervangen door gipsen afgietsels. Het ensemble werd in 1995 gelukkig als monument beschermd. Daarom mogen de tegels niet zomaar verwijderd worden. Na een lange zoektocht hebben wij samen gewerkt met MaatWerkTegels in Utrecht. Het bedrijf maakt vele kleurproeven waarna de eigenaars van Monumentenzorg toestemming kregen om de gevels in hun ere te herstellen.

Wij hebben de bestaande tegels afgekapt, de ondergrond hersteld en voorbereid op een duurzame restauratie. De tegels werden door ons geplaatst volgens het originele patroon. Hierbij was het belangrijk om de schakeringen in de kleuren van de tegels goed te mengen zodat de kleurenpracht terug in ere werd hersteld.

De natuursteen in de gevel werd gereinigd met stoom en het Torbo systeem. Hierbij werd er nauwlettend voor gezorgd dat de patine op de natuursteen behouden blijft.

De gevel werd opgevoegd met aangepaste voegmortel en is terug in zijn ere hersteld.

Deze gevels zijn verkozen tot 2de Schoonste Gebouw van Antwerpen in 2019, en daar zijn we super trots op!

Hoe wij je kunnen helpen?

Heidehoeven 13
2980 Zoersel

Michel Plaghki

Katrin Ghielens