Leopold

Terug

Geregeld worden wij opgevorderd door de Stadsingenieur of brandweer om gevelpanelen te komen verwijderen en verankeren.

Wederom is roestvorming de oorzaak van het probleem. Panelen werden destijds met ijzeren ankers bevestigd in de (betonnen) ondergrond. Door waterinfiltratie treedt er roestvorming op, de natuursteen breekt en hangt meestal nog net vast met de voegen.

 Wij hebben de gevel van project Leopold eerst zorgvuldig geïnspecteerd. Losse gevelpanelen werden weggehaald.

De betonnen achterliggende structuur werd hersteld d.m.v. het afkappen van de slechte delen, vervangen van aangetast betonijzer, behandelen van ijzer tegen corrosie en herstellen van het afgekapte gedeelte met betonherstellingsmortel.

Na de reiniging van het gebouw is de beschadigde natuursteen opgemeten.

Kleine herstellingen werden bijgewerkt met natuursteen herstellingsmortel.

Gebroken panelen werden verlijmd en verankerd met inox wokkels als dat nog mogelijk was.

De delen die niet meer te herstellen waren zijn vervangen door een inzetstuk. Hierbij zoeken we naar soortgelijke natuursteen zodat deze qua kleur en structuur zo goed mogelijk aansluit bij de bestaande natuursteen. Deze inzetstukken worden verankerd met inox teasen en aangewerkt met natuursteen herstellingsmortel.

Er wordt steeds een trekproef uitgevoerd om de juiste teasen te kiezen en voor een veilige omgeving te zorgen! 

Het gebouw is terug opgevoegd en aangekit.

Het gebouw is beschermd met een hydrofuge. Dit is een vuil-en waterwerende bescherming die totaal onzichtbaar is én geheel dampopen. Zo kan waterdamp door de gevel blijven circuleren maar kunnen waterdruppels niet indringen. Een regenbui zorgt er dan voor dat de gevel wordt gespoeld zonder dat de structuur het hemelwater opneemt. Door deze spoelingen is het stof en vuil mee verwijderd en blijft het gebouw lange tijd proper. Twee vliegen in 1 klap!

Hoe wij je kunnen helpen?

Heidehoeven 13
2980 Zoersel

Michel Plaghki

Katrin Ghielens