OPZ

Terug

In 2012-2013 hebben wij de buitengevels van het OPZ in Geel gerestaureerd in opdracht van Vanhout. Het werd een heel boeiend project waarbij de nadruk lag in het zoveel mogelijk restaureren van de gebouwen in hun oorspronkelijke staat.

De gevels van de gebouwen van het OPZ waren vervuild door uitlaatgassen, mosgroei en waterinfiltratie. We hebben de reiniging aangepast aan de diverse ondergronden zoals gevelsteen, natuursteen en gebakken aardetegels.

Het geheel werd gereinigd met stoomreiniging. Dit is een heel zachte reiniging die tot diep in de poriĆ«n van de oppervlaktes reinigt. Sterke vervuiling zoals roet e.d. kunnen hiermee niet volledig verwijderd worden. Deze plaatsen werden heel zacht bijgereinigd met het Torbo systeem, een nevelzandstraaltechniek waarbij de hoeveelheid granulaat, water en luchtdruk wordt afgestemd op de ondergrond. Zo bekomen we een restauratie waarbij de patine op de gevels behouden blijft.

Het opliggend voegwerk werd bijgewerkt waar dit nog in goede staat was. De slechte delen en de westgevel werden uitgekapt en hervoegd in knipvoegwerk. Elke voeg werd handmatig ingeschilderd. Het voegwerk in platvol werd terug uitgevoerd met kalkpitten in de voegmortel, zoals dit oorspronkelijk ook gedaan was. Hiervoor hebben we 13 stalen gemaakt voordat de exacte combinatie op punt stond.

Hoe wij je kunnen helpen?

Heidehoeven 13
2980 Zoersel

Michel Plaghki

Katrin Ghielens