Schorpioen

Terug

We hebben de eer gehad om al diverse projecten van architect Jacques De Weert te mogen restaureren.

Deze gevel had al dikwijls onze aandacht getrokken omdat wij de toestand jaarlijks zagen achteruit gaan doordat er waterinfiltratie was via de prachtige loggia met gietijzeren zuilen en smeedijzeren leuningen.

Roestvorming was wederom de oorzaak van de schade die dringend hersteld moest worden om de gevel te kunnen redden.

Voor dit project hebben we samen gewerkt met smid Hans Luyten. Hij heeft de prachtige ijzeren luifel en balustrade zijn vakkundig hersteld.

De roestende poutrel hebben wij samen verwijderd en onzichtbaar vervangen door 2 nieuwe poutrels die de nodige stabiliteit garanderen.

De witte bakstenen gevel met natuursteen werd gereinigd. Het metselwerk en het voegwerk werd plaatselijk hersteld.

De hoekstenen in natuursteen werden terug verankerd in de ondergrond met inox teasen.

Door de instabiliteit van de poutrels was het arduinen terras verzakt. Deze natuursteen is terug in de correcte positie gebracht. Er werden ook op diverse plaatsen nieuwe stukken natuursteen in de gevel ingewerkt. We zijn benieuwd of jullie deze terugvinden want we hebben ze bewerkt naar model van de symmetrisch geplaatste delen die nog behouden konden blijven.

De sgraffito op het schelpvormige sluitstuk werd eerder afgekapt en bepleisterd. Gelukkig was er in het stadsarchief nog een zwart wit foto beschikbaar van de originele gevel. We hebben deze afbeelding bestudeerd en een voorontwerp met de eigenaars besproken. De kleuren zijn gebaseerd op de kleuren van de mozaïeken in de hall van de woning. De sgraffito werd terug getekend, bepleisterd in de diverse lagen, ingekrast en ingekleurd.

De zon schijnt in bladgoud. Dit was een heel boeiend project om aan te werken!

Hoe wij je kunnen helpen?

Heidehoeven 13
2980 Zoersel

Michel Plaghki

Katrin Ghielens