Unitas-Tuinwijk

Terug

De Vlaamse overheid heeft in 2018 het beheersplan Unitas-tuinwijk goedgekeurd. Dit plan werd opgemaakt door de stad Antwerpen in samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid) en het architectenbureau Erfgoed & Visie bvba. Het beheersplan biedt ondersteuning aan de bewoners om de unieke uitstraling van de wijk te behouden voor de komende jaren. De wijk is ontworpen door architect Eduard Van Steenbergen tussen 1923 en 1932.

Wij hebben hiervoor de nodige onderzoeken gedaan en stalen gemaakt.

Na het reinigen van de gevels en decaperen van de plint, wordt het metselwerk nagekeken op scheuren en loszittend voegwerk. Slechte stenen worden vervangen en het voegwerk wordt bijgewerkt.  Het parament is opgevoegd met de techniek binnenwaards snijwerk, wat wij nog steeds uitvoeren met onze familie zoals het vroeger werd uitgevoerd. Deze techniek hebben we doorgeleerd gekregen van Bompa Louis Ghielens. 

De buitenbepleistering bestaat uit een structuurrijke beraping met afgeronde pleisterkoppen. Ook deze techniek voeren wij uit naar het originele model. De gevels worden geschilderd in de oorspronkelijke kleur, bepaald door Eduard Van Steenbergen. 

Deze variant op een rotsbepleistering komt overal in Vlaanderen voor. Het interessante hiervan is dat elke plaatselijke aannemer zijn eigen techniek had om de bepleistering af te werken. Hiervoor werden veel verschillende methodes gebruikt zoals maretakken, molens, kattetongen, … Dit maakt het voor ons zo boeiend om deze technieken na te bootsen in het atelier tot wanneer we de juiste techniek gevonden hebben. Zo restaureren wij alle varianten van rotsbepleistering terug in originele staat.  

U kan zien dat we bij Unitas-tuinwijk een andere methode hebben gebruikt als bij het Klooster zusters Jozefienen in Ooike. Van deze laatste werf heeft u nog een foto in afgewerkte toestand te goed van ons.

De methodes verschillen, de passie is dezelfde!

Hoe wij je kunnen helpen?

Heidehoeven 13
2980 Zoersel

Michel Plaghki

Katrin Ghielens